Smoothies

Als je kauwt gaat je hartfrequentie omhoog en wordt de doorbloeding in je hersenen beter. Het is dus goed voor je hersenen en geheugen om goed te kauwen op voedsel.

Kauwen is ook belangrijk om volop te genieten van de smaak die je in je mond hebt. Je ruikt en proeft je eten beter als je kauwt.

Als je goed op je eten kauwt, eet je langzamer. Hierdoor merk je sneller dat je vol zit en eet je dus niet snel teveel.
Je hersenen krijgen namelijk pas na 20 minuten een seintje dat je verzadigd bent.

Wanneer je smoothies drinkt, merkt je lichaam minder snel dat je vol zit. Dit komt omdat je het drinkt in plaats van kauwt.
Als je bijvoorbeeld een banaan, appel, kiwi, 200 ml. yoghurt en wat havermout los eet, is de kans groot dat je het niet allemaal op kan. In een smoothie drink je het zo weg.

Door de grote hoeveelheid fruit die je door de smoothie doet, krijg je ongemerkt veel suiker binnen. Fruit bevat van nature suikers. Je lichaam maakt geen onderscheid tussen suiker uit fruit, honing of de suikerklontjes zelf.

Toch wil ik hiermee niet zeggen dat fruit slecht is, in tegendeel. Er wordt door het voedingscentrum aanbevolen om 200 gram fruit (twee stuks fruit) per dag te eten. Maar als jij al twee stuks fruit op hebt en je hebt nog trek, eet dan lekker een stuk fruit. Het is gezond en fruit bevat veel mineralen, vitamines en vezels. Ze vullen en voeden beter dan een koekje.

Smoothies zijn wel een hele goede manier om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
Dit kan gelden voor ouderen of voor mensen die moeite hebben met eten. Ook hele actieve sporters kunnen baat hebben bij smoothies. vooral als er nog wat extra eiwitten aan toegevoegd worden.

Als je toch een smoothie wilt maken, kan je er bijvoorbeeld wat groente door doen. Spinazie, boerenkool, rode bieten of wortel zijn daar zeker geschikt voor.
Fruit maakt het uiteraard wel wat lekkerder dus doe er dan ongeveer 100 gram aan fruit bij. De rest van je fruit kan je dan gewoon kauwen.
Doe er vervolgens 200 ml, yoghurt of (plantaardige) melk bij en je hebt een heerlijke smoothie!


Ooit heb ik een programma op Discovery gezien wat ging over een man die een triatlon rond Engeland ging doen. Het eerste stuk deed hij fietsend, vervolgens ging hij lopen en als laatste zwom hij een heel stuk door de Noordzee.
Onderweg moest hij natuurlijk ook eten. De man maakte zich best even zorgen om zijn gewicht want hij bewoog meer dan dat hij qua energie binnenkreeg. Hij kwam bij een restaurant waar hij zijn eten bestelde. Hij vroeg aan de serveerster of zij het eten in de blender wilde doen. Dit heeft ze gedaan en de man klokte het zo achterover. Hij had het eten snel op en hierdoor kon hij meer eten dan hij anders zou doen. Door die enorme stoot energie kon hij weer vol aan de bak. Hij heeft het uiteindelijk gehaald. Toen ik dit bericht aan het typen was, dacht ik hier weer aan. Het heeft wel indruk op mij gemaakt.
Zo zie je maar dat het vloeibaar maken van eten niet per definitie slecht is. Het geeft gewoon veel energie in een keer en het vult minder dan als je het kauwt. Dit maakt afvallen helaas een stuk lastiger.

Wortel, gember, banaan smoothie