Maaltijdsoep (preisoep met zalm)

ingrediƫnten voor 2/3 personen

  • 2 prei
  • 2 middelgrote aardappelen
  • 1 gele ui of 2 sjalotjes
  • 2 el olijfolie
  • 2/3 zalmstukjes (ik gebruik de diepvrieszalm)
  • sojasaus
  • kerriepoeder of hotcurry naar smaak
  • 500/750 ml bouillon (groente of kip)

bereidingswijze

Kook 500 of 750 ml water en giet dit in een maatbeker. Voeg 1 of 1,5 blokjes bouillon toe en laat dit even staan.

Snijd de prei en aardappels in stukjes en maak het schoon.
Snipper de ui en bak deze kort met 1 el olijfolie in een steelpan. Voeg vervolgens de aardappel en prei toe en bak dit 5 min al roerend.
Voeg de kerrie of currypoeder naar smaak toe en roer dit nog even door.
Nu kan je de eerder bereidde bouillon toevoegen. Laat het even koken en zet vervolgens het vuur laag.

De zalm kan je van tevoren ontdooien maar het je daar niet aan gedacht, of geen tijd voor, kan je ook de diepvrieszalm (nog wel in het plastic laten) 5 minuten in een bakje met lauw water leggen. Dan snijd het wat makkelijker.
De zalm kan je in stukjes snijden zo groot als je zelf wilt. Persoonlijk hou ik van wat kleinere stukjes omdat het dan wat knapperiger wordt. Ik ben namelijk niet zo’n vis eter en zo lust ik het wel.

Bak vervolgens de stukjes zalm in de rest van de olijfolie en voeg naar smaak sojasaus toe. Zet het vuur wat lager zodat de zalm niet te droog wordt en roer af en toe tot het gaar is)

Ondertussen pak je de blender of staafmixer en pureer je de soep. Door de aardappels kan de soep wat dikker worden. Als je de soep liever wat dunner hebt, voeg je nog wat bouillon toe.

Als alles klaar is, giet je de soep in een kom en schep je de zalm er bovenop!

Eet smakelijk!!