Tomatensaus recept

Dit recept heeft voor mij een bijzondere betekenis. Mijn vader maakt deze tomatensaus al jaren en toen ik op kamers ging was dit één van de eerste recepten die ik hem vroeg. We gebruikten de saus voor pizza’s, maakten er soep van en serveerden hem bij verschillende pasta’s.

Het fijne is dat deze saus niet alleen heel lekker is, maar ook makkelijk in te vriezen. Maak je te veel? Dan heb je altijd een voorraadje achter de hand. Bovendien kun je de saus heel goed vooruit maken (preppen), zodat je altijd verse groente tot je beschikking hebt. Handig én voedzaam!

Ingrediënten

  • 1 kilo Roma tomaten (zoeter van smaak)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • (Verse) basilicum naar smaak
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 blikjes geconcentreerde tomatenpuree
  • Peper, paprikapoeder en zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Ontvel de tomaten: snijd een kruisje in de schil en leg ze kort in kokend water. Het velletje laat vanzelf los en kan je eraf halen.
  2. Snijd de tomaten in blokjes. Fruit de ui en knoflook in een beetje olijfolie in een kookpan.
  3. Voeg de Italiaanse kruiden toe en bak kort mee.
  4. Doe de tomatenpuree in de pan en verwarm even. Hierdoor wordt de smaak minder zuur en iets zoeter.
  5. Voeg de tomatenblokjes toe en laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen.
  6. Pureer de saus met een staafmixer tot een gladde saus.

Tip

Maak je deze saus voor over de pizza? Verwijder dan het vruchtvlees van de tomaat. Zo wordt de saus dikker en voorkom je een natte pizzabodem. Probeer hem bijvoorbeeld bij deze pizza!