Duurzaam eten: kies voor groente en fruit van het seizoen
Groente en fruit groeien op verschillende manieren: in de volle grond, onder een plastic tunnel of in een kas. Elk jaar zijn er periodes waarin ze geoogst worden. Die periodes noemen we het seizoen.
Voorbeelden van seizoensproducten in Nederland:
- Asperges – voorjaar (april tot juni)
- Kersen – zomer (juni en juli)
Groente en fruit die op dat moment geoogst worden, noemen we seizoensproducten. Wil je weten wat er nu in het seizoen is? Bekijk dan de seizoenskalender van het Voedingscentrum.
Waarom kiezen voor seizoensgroente en -fruit?
Groente en fruit uit het seizoen én van Nederlandse bodem zijn een duurzame keuze:
- Ze hebben minder energie nodig om te groeien (bijv. geen verwarmde kas)
- Ze hoeven niet van ver te komen → minder vervoer
- Dat zorgt voor minder uitstoot van broeikasgassen
Zo draag jij eenvoudig bij aan een beter klimaat!
Tip in de supermarkt
In de winkel is het niet altijd zichtbaar of iets in een kas of buiten is geteeld. Maar je kunt wél letten op:
- Herkomst: staat er ‘Nederland’ op het etiket of het schapkaartje?
Kies dus bewust: groente en fruit van Nederlandse bodem, in het seizoen. Goed voor jou én voor de aarde!
Bron: Voedingscentrum
Bekijk mijn aanbod Neem gerust contact op