Gastles over een gezond vestinggebakje
Een tijdje geleden mocht ik een gastles geven aan de leerlingen van mavo 3 Economie & Ondernemen op het Fortes Lyceum. Hun opdracht? Bedenk een gezond vestinggebakje en hoe je dit succesvol verkoopt!
Tijdens de les hebben we het gehad over energie en dat je lichaam naast energie ook veel andere stoffen nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Hoe mooi zou het zijn als je een gebakje kunt maken dat niet alleen lekker smaakt, maar ook echt voedzaam is?
Om de leerlingen aan het denken te zetten, hebben we besproken hoe je een recept gezonder kunt maken en waar je op kunt letten bij het kiezen van ingrediënten. Ook liet ik voorbeelden zien van gebakjes en mochten de leerlingen zelf bedenken hoe ze die konden verbeteren qua voedingswaarde.
Wat zij het meest interessant vonden:
- Het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten. (“Misschien toch wat minder Red Bull? 😉”)
- Dat vloeibare vetten vaak gezonder zijn dan vaste vetten.
- En de Kies Ik Gezond?-app! Die vonden ze verrassend handig om voedzamere keuzes te maken.
Ik vond het ontzettend leuk om deze les te geven. Het was voor mij weer een heel andere ervaring dan de suikerworkshops voor groep 5 die ik normaal geef. Daar werk ik met jongere kinderen, terwijl ik nu met oudere leerlingen in gesprek ging over gezonde voeding en ondernemen. Juist die afwisseling maakt mijn werk zo boeiend!
Het was mooi om te zien hoe betrokken en nieuwsgierig de leerlingen waren. Ik hoop dat ze iets hebben meegenomen waar ze in de toekomst hun voordeel mee kunnen doen. Voor mij was het in ieder geval een waardevolle en inspirerende ervaring!