Gezonde tomatensoep met paprika
Op zoek naar een gezonde en plantaardige tomatensoep boordevol groenten? Deze zelfgemaakte soep is 100% plantaardig, rijk aan smaak en bevat extra paprika voor een zachte, volle smaak. Door de tomaten eerst te ontvellen, blijft de soep heerlijk glad van structuur. Binnen 30 minuten klaar!
Ingrediënten (voor 6 personen)
- 500 g rijpe tomaten (bijv. Roma of trostomaten)
- 1 rode paprika
- 1 een winterpeen
- 1 el olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 blik tomatenblokjes (400 g, zonder toegevoegd suiker)
- 2 el tomatenpuree
- 750 ml groentebouillon (750 ml gekookt water en 1,5 boullionblokjes)
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl Italiaanse kruiden (bijv. oregano of basilicum)
- Versgemalen peper naar smaak
- (Optioneel) een klein scheutje balsamicoazijn voor extra diepte
Tomaten ontvellen (voor een gladde soep)
- Breng een pan water aan de kook.
- Snijd een klein kruisje onderin elke tomaat.
- Leg de tomaten 30-60 seconden in het kokende water tot het vel begint los te laten.
- Spoel kort af met koud water en trek de velletjes eraf.
Bereidingswijze
- Snijd de paprika en winterpeen in stukjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui, paprika, winterpeen en knoflook op laag vuur tot ze zacht zijn.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee.
- Snijd de ontvelde tomaten in stukken en voeg ze samen met het blik tomatenblokjes toe.
- Voeg de bouillon, paprikapoeder en Italiaanse kruiden toe. Breng aan de kook.
- Laat de soep 15 minuten zachtjes koken met de deksel schuin op de pan.
- Pureer de soep met een staafmixer tot hij mooi glad is. Breng op smaak met peper.
- Wil je wat extra diepte? Voeg dan op het einde een klein scheutje balsamicoazijn toe.