Voedzame Appelcake
Dit recept komt oorspronkelijk uit de Slim Koken-app van het Voedingscentrum, maar ik heb het iets aangepast. Omdat ik slecht tegen fructanen in tarwe kan, gebruik ik speltmeel. Dat werkt voor mij beter én geeft meer vezels. Daarnaast heb ik de suiker verlaagd van 125 gram naar 80 gram. Je mist de extra suiker helemaal niet! De appel zorgt voor een heerlijke zoete smaak en de citroen geeft een frisse touch.
Benodigdheden
- Taartvorm 20 cm
- Spatel
- (Hand)keukenmixer
- Keukenweegschaal
Ingrediënten
- 2 grote appels
- 80 gram suiker (2x 40 gram)
- 125 gram volkoren speltmeel
- Halve citroen
- 4 el vloeibare margarine
- 3 eieren
- 2 tl bakpoeder
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180-190 graden.
- Rasp de citroen en pers het sap uit een halve citroen.
- Schil de appels, snijd in dunne plakjes en besprenkel met een beetje citroensap en suiker. Zet opzij.
- Meng de margarine met 40 gram suiker en roer de eidooiers, citroenrasp en citroensap erdoor.
- Klop de eiwitten stijf met een mixer en voeg langzaam de overige 40 gram suiker toe. Klop door tot het eiwit stevige pieken vormt.
- Spatel het eiwit voorzichtig door het margarine-mengsel.
- Roer het speltmeel er rustig doorheen tot een glad beslag ontstaat.
- Giet het beslag in een ingevette taartvorm en steek de appelplakjes erin. Strooi er wat suiker over.
- Bak de cake 45 minuten in de oven.
Tip: heerlijk voor bij een verjaardag of feestje!