Suiker

Samen met een aantal partners van Gorinchem Gezond hebben we een eenmalig suikermagazine uitgebracht met als doel om op een laagdrempelige manier kennis te geven over voeding en met name suiker. Daarnaast hebben we een poster gemaakt waar je precies kan zien hoeveel suiker er in een product zit.

De Gorinchem Gezond Community is een netwerk van Gorcumse maatschappelijke partners, ondernemers, professionals en de gemeente. Een netwerk van experts op het gebied van de 6 leefstijlpunten van het leefstijlroer. Ze geven advies over en hulp bij een gezond leven. Gorinchem Gezond maakt gezonde keuzes leuker en makkelijker. Voor meer informatie over Gorinchem gezond kan je klikken op het logo!

Er zijn zoveel producten op de markt die gezonder lijken dan ze zijn.
Het eten van suiker is helaas niet zo gezond. De meeste zoete producten geven tijdelijk energie en bevatten daarnaast weinig voedingsstoffen. Dat weten we eigenlijk allemaal wel maar toch blijft het lastig om te minderen.

Hoe komt dat toch?
Glucose is de puurste vorm van suiker. Je hersenen kunnen niet zonder.
Als type 1 diabeet weet ik dat als geen ander. Een te lage bloedsuikerspiegel (hypo) maakt dat je veel minder alert bent en zorgt ervoor dat je veel zin hebt in zoetigheid. De rem om op tijd te stoppen met eten verdwijnt.

Het eten van suikerrijke producten geeft dus wel energie, alleen is het belangrijk met welke snelheid deze energie in je lichaam komt.

Eten met een zoete smaak zoals koek, taart, frisdrank, zoet beleg en suiker, worden ook wel snelle koolhydraten genoemd.
Snelle koolhydraten zorgen voor een snelle stijging van je bloedsuiker.
 
Insuline is een hormoon wat ervoor zorgt dat je bloedsuiker binnen bepaalde grenzen blijft.
Als je vaak zoet eet, kan het zijn dat je lichaam minder gevoelig wordt voor insuline, met als gevolg hogere bloedsuikers. Dit vergroot de kans op type 2-diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.


Eten zoals volkorenbrood, peulvruchten, groente, fruit en ongezouten noten worden langzame koolhydraten genoemd. Deze koolhydraten geven geleidelijk energie aan je lichaam af.
Hierdoor kan je een drukke werkdag of een lange dag, in bijvoorbeeld de dierentuin, veel beter aan.
Ook bevatten deze producten vitamines en mineralen die je lichaam echt nodig heeft.

Gewoontes en overtuigingen
Ook kan het te maken met onze overtuigingen. Als je naar de film gaat hoort daar popcorn bij of als je naar de Efteling gaat nemen we wel wat snoepjes mee voor in de rij.
Dit mag best, zolang je daar bewust voor kiest en er blij van wordt!

Vaak denken we dat het veel gedoe is of dat we mensen teleurstellen als we iets gezonds op tafel zetten. Mijn eigen gevoel zegt dit ook wel eens. Als mijn dochter uit school komt krijgt ze eerst wat fruit en daarna een koekje. Als ze iemand meeneemt om te spelen was ik vaak geneigd om het fruit achterwege te laten. Alleen maar omdat ik bang was dat ze het hier niet leuk zouden vinden als ik fruit aanbood.
Dit is ook een overtuiging die alleen maar doorbroken kan worden door er bewust van te zijn en er vervolgens naar de handelen.
Ik geef nu dus wel fruit of groente (ze mogen zelfs kiezen) en dat eten ze smakelijk op.
Als ik alleen dat koekje had gegeven was de kans groot geweest dat ze een uur later weer om wat lekkers hadden gevraagd.


Een suikerchallenge helpt vooral om je nog bewuster te maken van wat er allemaal mogelijk is met wat minder of zelfs geen suiker. Je gaat misschien beter letten op de etiketten en kan vanuit daar beslissen of je wat anders neemt.
Het is niet mijn bedoeling dat je helemaal stopt met het eten van suiker.
Wat ik vooral wil bereiken is dat je zelf succes gaat ervaren in het maken van gezondere keuzes. Dat je merkt dat je meer energie hebt en dat jij je lekkerder voelt! Dat je geen opgeblazen gevoel meer hebt en dat je er fitter uitziet.
Dit hoef je niet alleen te doen dus, mocht je behoefte hebben aan meer informatie of wil je eens kijken voor een afspraak, mail of app mij gerust!

Gezondheidscheck Gemeente Gorinchem

Meten is weten!
1 december 2022 ik was ik aanwezig bij de Gemeente Gorinchem voor een vitaliteit/gezondheidsdag.

Medewerkers die zich hadden opgegeven kregen in tien minuten een leefstijl advies.

Als gewichtsconsulent analyseerde ik de antropometrische gegevens zoals gewicht, BMI, de verhoudingen tussen spier en vetmassa%, de middelomtrek en het visceraalvet.

Naast mij waren er mensen die controleerden op cholesterol, bloedsuiker en bloeddruk, een diëtist, een stoelmasseur en een medewerker van de HeartMath methode.

Deze gezondheidscheck maakt in een oogopslag duidelijk hoe het met de gezondheid van de medewerkers gesteld is.

In de korte gesprekken die ik voerde merkte ik dat er redelijk wat kennis over gezonde voeding is, maar dat het toepassen daarvan wel eens lastig kon zijn.

Dit ervaar ik ook in mijn praktijk. Gezond zijn is echt veel meer dan alleen gezond eten en voldoende bewegen. Stress, drukte, vermoeidheid en alle dagelijkse verplichtingen, kunnen ervoor zorgen dat het lastiger wordt om voedzame keuzes te maken. Je kan niet altijd alle ballen hooghouden.

Het is goed om bewustzijn te creëren. Dit kan er namelijk wel toe leiden dat je bewustere keuzes wil en gaat maken om gezond en energiek te blijven.

Het was een hele mooie dag waarin ik hoop dat mensen nog bewuster zijn geworden van het feit dat ontspanning en de tijd nemen om rustig te kunnen eten heel belangrijk is voor een goede gezondheid!

Workshop ‘gezonde leefstijl boven de 50’

1 juli 2022 gaf ik een workshop ‘gezonde leefstijl boven de 50’ aan de senioren van de wandel je fit club. Ik ben hier een aantal jaar vrijwilliger geweest en het was heel leuk om iedereen weer te zien!

Er verandert best wat als je ouder wordt en hoe kan je er voor zorgen dat je toch gezond blijft?

We hebben het onder andere gehad over beweging, ontspanning, plezier, slaap en voeding. Kortom, alle ingrediënten om duurzaam te werken aan een gezonde leefstijl!

Het was een geslaagde en leerzame ochtend!

Workshop suiker

Dieper in de Wijk.
Met het oog op ontdekken en oriënteren van de kwetsbare wijken in de Gemeente Gorinchem organiseerde de dienst gezondheid & jeugd ZHZ, in samenwerking met Anneke Heidema, een gezondheidsbingo in Wijkcentrum Rozenobel

De inwoners konden gezonde prijzen winnen zoals verse soeppakketten en fruitmanden.

Als BGN-gewichtsconsulent heb ik de inwoners op een laagdrempelige manier kennisgegeven over voeding die bijdraagt aan een gezonde leefstijl.

We weten uit onderzoek (bron) dat het drinken van suikerrijke dranken gewichtstoename bevordert bij kinderen en volwassenen.

90% van de Nederlanders eet minder fruit dan aanbevolen. En dat terwijl het eten van minimaal twee stuks fruit per dag in verband wordt gebracht met een lager risico op het krijgen van hart en vaat ziekten, beroertes, diabetes type 2 en darm en longkanker.

Het onderwerp van de workshop ging daarom over suiker en hoe je suiker kan herkennen in producten. Ik liet voeding zien waarvan je niet verwacht dat er suiker in zit en heb geadviseerd over voeding die bijdraagt aan een gezonde leefstijl zoals fruit, groente, peulvruchten en volkoren granen.

Kleine veranderingen maken al verschil en hopelijk zijn er wat zaadjes geplant!
Het was een geslaagde dag!

Pizza

Ingrediënten voor de saus

 • 500 gr tomaten
 • 1 winterpeen
 • 1 rode paprika
 • 1 grote ui
 • 1 teentje knoflook
 • 140 gr tomatenpuree uit een blikje
 • Paprikapoeder
 • Italiaanse kruiden (kan vers of gedroogd zijn)
 • Zout en peper naar smaak
 • 1 el olijfolie

Bereidingswijze

Als eerste ontvel je de tomaten. Dit doe je door, met je mes, een kruisje in de tomaten te snijden. Vervolgens leg je de tomaten in een bakje en giet je er kokend water overheen. Laat dit ongeveer 1 minuutje staan. Nu kan je het velletje er makkelijk af pellen.

Snijd de tomaten in partjes.
Snijd ook de wortel en paprika in stukjes.
Snipper de ui en pers of snijd de knoflook fijn.

Doe wat olijfolie in een steelpan en voeg de ui en knoflook toe. Bak dit even kort.
Vervolgens pak je de groente en deze bak je ook kort mee.

Voeg kruiden (paprika. Italiaanse, peper en zout) naar smaak toe en voeg ook de blikjes tomatenpuree toe. Bak dit ook even kort mee.

Nu kunnen de partjes tomaat in de pan. Laat dit ongeveer 5 tot 10 minuten op zacht vuur warm worden. Roer af en toe.

Vervolgens pak je de staafmixer en pureer je het tot een heerlijke pasta/pizza saus.

De bodem

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een pizzabodem.

Je kan ervoor kiezen om zelf een bodem te maken. Hier heb je wel veel geduld voor nodig omdat dit lang moet rijzen. Je kan dan wel kiezen voor een volkorenmeel. Dit maakt het een stuk voedzamer.

De makkelijkere variant is om in de supermarkt een kant en klaar pak pizzabodem te kopen (dit doe ik meestal) Dit is wel een witte bodem.

Hier een aantal bodems die ook lekker zijn:

 • Turks brood
 • Volkoren bladerdeegplakjes

Natuurlijk moet de pizza belegd worden met wat lekkers!

Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Champignons
 • Courgette
 • Paprika
 • Olijven
 • Rode ui
 • Cherrytomaatjes
 • Mais
 • Voor de zoetliefhebber: ananas of mango
 • 30+ kaas belegen of oud
 • Ham
 • Salami, peperoni
 • Zongedroogde tomaatjes
 • Aubergine
 • Tonijn, ansjovis
 • Mozzarella
 • Verse kruiden zoals basilicum of oregano

Je kan de pizza helemaal naar eigen smaak beleggen. Ik ben benieuwd naar jou creatie!
Hier een ander lekker sausrecept: Tomatensaus

Vleesvervangers

Je gaat steeds meer vleesvervangers zien in de winkel. Dit is natuurlijk een heel mooi proces. Toch zijn niet alle vleesvervangers even gezond en kan ik mij goed voorstellen dat het maken van een goede keuze lastig kan zijn.

Mocht je in de winkel staan en snel willen zien of je gekozen product voldoet aan de normen van de gezondheidsraad. Kijk dan op de ‘kies ik gezond app’ van het voedingscentrum. Je kan het product scannen en krijgt direct de informatie die je nodig hebt! Ook kan je producten met elkaar vergelijken mocht je dat interessant vinden.

Het voedingscentrum en de bijbehorende schijf van Vijf is er vooral op gericht om duurzamer te eten en om voeding gerelateerde ziekten zoals hart- en vaat ziekten en kanker te verlagen/voorkomen.
De ene vleesvervanger bevat meer eiwitten dan de ander. Vaak zie je dat ondanks de goede hoeveelheid eiwit, het product niet in de schijf van Vijf staat. Dit heeft meestal te maken met de hoeveelheid zout of suiker die het product bevat. Het eten van teveel zout op een dag verhoogd de kans op verschillende ziekten zoals maagkanker en een hoge bloeddruk. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Als vegetariër (geen vlees, vis of gevogelte) kan je eiwitten halen uit volkoren pasta, brood en granen, ongezouten noten en pinda’s, zaden en peulvruchten zoals kikkererwten, kidneybonen en soja.
Dit zijn dan ook hele goede vleesvervangers en ze bevatten nauwelijks zout.
Nog een bron van eiwitten zijn melk en melkproducten, ei en kaas.

Bij een veganistisch eetpatroon eet je helemaal geen dierlijke producten. Dan is het wel belangrijk om te blijven letten op de hoeveelheid vitamines en mineralen die je binnenkrijgt. Hieronder een aantal vitamines en mineralen waar je extra op moet letten als je geen dierlijke producten eet.

Bronnen van calcium:

 • Gedroogd fruit
 • Peulvruchten
 • Noten en zaden (ook 100% pindakaas)
 • Vleesvervangers (staat op de verpakking)

Bronnen van ijzer:

 • Vleesvervangers
 • Vezelrijk knäckebröd
 • Zemelen/tarwemeel/rogge
 • Spinazie/snijbiet/postelein
 • Noten en zaden (ook 100% pindakaas)
 • Peulvruchten

IJzer wordt beter door je lichaam opgenomen door het samen te eten met fruit en groente. Deze bevatten vitamine C en dat zorgt voor een betere opname.

Bronnen van B1 en B2:

 • Plantaardige halvarine
 • Amandelen
 • Zongedroogde tomaten
 • (Zoete) aardappel (B1)
 • Gedroogd fruit
 • Noten en zaden (ook 100% pindakaas)
 • Peulvruchten

Contact

Gorinchems Sportspektakel

Gorinchems Sportspektakel

Vrijdag 23 september was het dan eindelijk zover, het Gorinchems Sportspektakel.
Een dag vol sport, bewegen en lifestyle bij Stichting Boukie.

Wat voorheen het sportgala was, is omgezet naar een dag om te ervaren. Het had echt een festival gevoel. Er waren foodtrucks, gezellige muziek en iedereen was welkom om een kijkje te komen nemen en om deel te nemen aan alle leuke activiteiten.

Nog voordat er bezoekers waren
Senioren fit
Air Badminton
Tamar en ik.

Prijswinnaars! Kijk voor alle prijswinnaars op de stad Gorinchem

Corné, Judith, Jan, Peter-Paul, Margot, Boukie, Juliette en ik.

Er waren onder andere beweeg clinics en workshops zoals freerunning, laser gamen, basketbal, voetbal, hockey en aikido.
Daarnaast kon je bij de SKG knutselen en was breaksquad aanwezig om een workshop te geven. Ze lieten zelf ook nog wat moves zien!

Voor het stukje lifestyle gaf Monique van Fit walk uitleg over voeding en Julia van Pure Yoga was aanwezig om je te laten ervaren hoe het is om echt even tot rust te komen en toch sportief bezig te zijn met yoga.

In de avond werden de sportprijzen uitgereikt en werden de vrijwilligers in het zonnetje gezet!

Het was echt een topdag en ik ben heel trots dat ik hier een bijdrage aan heb kunnen leveren als een van de organisatoren!Maaltijdsoep (preisoep met zalm)

ingrediënten voor 2/3 personen

 • 2 prei
 • 2 middelgrote aardappelen
 • 1 gele ui of 2 sjalotjes
 • 2 el olijfolie
 • 2/3 zalmstukjes (ik gebruik de diepvrieszalm)
 • sojasaus
 • kerriepoeder of hotcurry naar smaak
 • 500/750 ml bouillon (groente of kip)

bereidingswijze

Kook 500 of 750 ml water en giet dit in een maatbeker. Voeg 1 of 1,5 blokjes bouillon toe en laat dit even staan.

Snijd de prei en aardappels in stukjes en maak het schoon.
Snipper de ui en bak deze kort met 1 el olijfolie in een steelpan. Voeg vervolgens de aardappel en prei toe en bak dit 5 min al roerend.
Voeg de kerrie of currypoeder naar smaak toe en roer dit nog even door.
Nu kan je de eerder bereidde bouillon toevoegen. Laat het even koken en zet vervolgens het vuur laag.

De zalm kan je van tevoren ontdooien maar het je daar niet aan gedacht, of geen tijd voor, kan je ook de diepvrieszalm (nog wel in het plastic laten) 5 minuten in een bakje met lauw water leggen. Dan snijd het wat makkelijker.
De zalm kan je in stukjes snijden zo groot als je zelf wilt. Persoonlijk hou ik van wat kleinere stukjes omdat het dan wat knapperiger wordt. Ik ben namelijk niet zo’n vis eter en zo lust ik het wel.

Bak vervolgens de stukjes zalm in de rest van de olijfolie en voeg naar smaak sojasaus toe. Zet het vuur wat lager zodat de zalm niet te droog wordt en roer af en toe tot het gaar is)

Ondertussen pak je de blender of staafmixer en pureer je de soep. Door de aardappels kan de soep wat dikker worden. Als je de soep liever wat dunner hebt, voeg je nog wat bouillon toe.

Als alles klaar is, giet je de soep in een kom en schep je de zalm er bovenop!

Eet smakelijk!!

Prioriteit?


Wat zou het mooi zijn als iedereen gewoon rustig de tijd kon nemen om te eten. Vaak schiet het er bij in door werk, gezin en een strakke planning. Even snel die boterham wegwerken in de auto of aan je bureau en weer door!


Misschien heb ik makkelijk praten. Ik heb altijd gewerkt op plekken waar vaste pauzes waren.
Mijn buik gaf rond 12 uur echt aan dat ik moest eten en dat kon dan ook.
Voor mijn diabetes is het ook beter om de tijd te nemen om te eten. Ik kan niet werken met een hypo of hyper. Dan heb ik geen focus, is mijn concentratie weg en kan ik heel chagrijnig worden.
Eten en de tijd hiervoor nemen is voor mij een prioriteit. Ik heb geen keus. Mijn werkgevers hebben hier nooit een probleem van gemaakt.


In de praktijk hoor ik vaak dat te weinig tijd een van de grootste belemmeringen is om voedzame keuzes te maken en dus op een gezonde en duurzame manier af te vallen.
Heeft dit dan te maken met tijd en planning of met het stellen van prioriteiten?


Ik kan mij voorstellen dat je als werkgever graag ziet dat alles op rolletjes loopt, dat mensen vol energie aan de bak gaan, dat er gelachen wordt en dat iedereen gefocust is op zijn of haar werk.
Zou een beetje tijd, om rustig te eten, een prioriteit kunnen worden?

Geluk

Je hebt de stap gezet om af te vallen.
Nu ga je echt anders eten, meer groente, minder brood, geen koekjes en misschien 1 crackertje in de avond.
Je valt af, je kleding zit beter en anderen gaan het aan je zien.
Je kan je geluk niet op, toch?

Als je de focus op gewicht legt kan het heel stressvol zijn om een te hoog cijfer op de weegschaal te zien.
Ook verkeerde voeding eten kan je het gevoel geven dat je faalt. Ik kan mij voorstellen dat je daar niet echt gelukkig van wordt.

Geluk is gedeeltelijk maakbaar

Geluk wordt geassocieerd met een betere gezondheid en positievere gevoelens.


Ik gun je een leven waar je de focus kan leggen op het goed voor jezelf zorgen. Want zorg je goed voor jezelf als je jezelf regels oplegt die hoogstwaarschijnlijk niet voor altijd haalbaar zijn?

Er zijn zoveel factoren bepalend voor welke keuzes je maakt in voeding. Geluk is daar een grote factor in. Geluk kan je ook omschrijven als de kwaliteit van leven en hoe je omgaat met gebeurtenissen in je leven.

In mijn praktijk kijk ik dus niet alleen naar voeding maar ook naar de kwaliteit van leven.
Ik maak je bewust van bepaalde gewoontes en gedachten waardoor je uiteindelijk veel relaxter met eten om kan gaan.

Dus geen stress rondom voeding maar heerlijk kunnen genieten van verjaardagen en etentjes!

Gratis kennismaking?