Vleesvervangers

Je gaat steeds meer vleesvervangers zien in de winkel. Dit is natuurlijk een heel mooi proces. Toch zijn niet alle vleesvervangers even gezond en kan ik mij goed voorstellen dat het maken van een goede keuze lastig kan zijn.

Mocht je in de winkel staan en snel willen zien of je gekozen product voldoet aan de normen van de gezondheidsraad. Kijk dan op de ‘kies ik gezond app’ van het voedingscentrum. Je kan het product scannen en krijgt direct de informatie die je nodig hebt! Ook kan je producten met elkaar vergelijken mocht je dat interessant vinden.

Het voedingscentrum en de bijbehorende schijf van Vijf is er vooral op gericht om duurzamer te eten en om voeding gerelateerde ziekten zoals hart- en vaat ziekten en kanker te verlagen/voorkomen.
De ene vleesvervanger bevat meer eiwitten dan de ander. Vaak zie je dat ondanks de goede hoeveelheid eiwit, het product niet in de schijf van Vijf staat. Dit heeft meestal te maken met de hoeveelheid zout of suiker die het product bevat. Het eten van teveel zout op een dag verhoogd de kans op verschillende ziekten zoals maagkanker en een hoge bloeddruk. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Als vegetariër (geen vlees, vis of gevogelte) kan je eiwitten halen uit volkoren pasta, brood en granen, ongezouten noten en pinda’s, zaden en peulvruchten zoals kikkererwten, kidneybonen en soja.
Dit zijn dan ook hele goede vleesvervangers en ze bevatten nauwelijks zout.
Nog een bron van eiwitten zijn melk en melkproducten, ei en kaas.

Bij een veganistisch eetpatroon eet je helemaal geen dierlijke producten. Dan is het wel belangrijk om te blijven letten op de hoeveelheid vitamines en mineralen die je binnenkrijgt. Hieronder een aantal vitamines en mineralen waar je extra op moet letten als je geen dierlijke producten eet.

Bronnen van calcium:

  • Gedroogd fruit
  • Peulvruchten
  • Noten en zaden (ook 100% pindakaas)
  • Vleesvervangers (staat op de verpakking)

Bronnen van ijzer:

  • Vleesvervangers
  • Vezelrijk knäckebröd
  • Zemelen/tarwemeel/rogge
  • Spinazie/snijbiet/postelein
  • Noten en zaden (ook 100% pindakaas)
  • Peulvruchten

IJzer wordt beter door je lichaam opgenomen door het samen te eten met fruit en groente. Deze bevatten vitamine C en dat zorgt voor een betere opname.

Bronnen van B1 en B2:

  • Plantaardige halvarine
  • Amandelen
  • Zongedroogde tomaten
  • (Zoete) aardappel (B1)
  • Gedroogd fruit
  • Noten en zaden (ook 100% pindakaas)
  • Peulvruchten

Contact

Gorinchems Sportspektakel

Gorinchems Sportspektakel

Vrijdag 23 september was het dan eindelijk zover, het Gorinchems Sportspektakel.
Een dag vol sport, bewegen en lifestyle bij Stichting Boukie.

Wat voorheen het sportgala was, is omgezet naar een dag om te ervaren. Het had echt een festival gevoel. Er waren foodtrucks, gezellige muziek en iedereen was welkom om een kijkje te komen nemen en om deel te nemen aan alle leuke activiteiten.

Nog voordat er bezoekers waren
Senioren fit
Air Badminton
Tamar en ik.

Prijswinnaars! Kijk voor alle prijswinnaars op de stad Gorinchem

Corné, Judith, Jan, Peter-Paul, Margot, Boukie, Juliette en ik.

Er waren onder andere beweeg clinics en workshops zoals freerunning, laser gamen, basketbal, voetbal, hockey en aikido.
Daarnaast kon je bij de SKG knutselen en was breaksquad aanwezig om een workshop te geven. Ze lieten zelf ook nog wat moves zien!

Voor het stukje lifestyle gaf Monique van Fit walk uitleg over voeding en Julia van Pure Yoga was aanwezig om je te laten ervaren hoe het is om echt even tot rust te komen en toch sportief bezig te zijn met yoga.

In de avond werden de sportprijzen uitgereikt en werden de vrijwilligers in het zonnetje gezet!

Het was echt een topdag en ik ben heel trots dat ik hier een bijdrage aan heb kunnen leveren als een van de organisatoren!



Maaltijdsoep (preisoep met zalm)

ingrediënten voor 2/3 personen

  • 2 prei
  • 2 middelgrote aardappelen
  • 1 gele ui of 2 sjalotjes
  • 2 el olijfolie
  • 2/3 zalmstukjes (ik gebruik de diepvrieszalm)
  • sojasaus
  • kerriepoeder of hotcurry naar smaak
  • 500/750 ml bouillon (groente of kip)

bereidingswijze

Kook 500 of 750 ml water en giet dit in een maatbeker. Voeg 1 of 1,5 blokjes bouillon toe en laat dit even staan.

Snijd de prei en aardappels in stukjes en maak het schoon.
Snipper de ui en bak deze kort met 1 el olijfolie in een steelpan. Voeg vervolgens de aardappel en prei toe en bak dit 5 min al roerend.
Voeg de kerrie of currypoeder naar smaak toe en roer dit nog even door.
Nu kan je de eerder bereidde bouillon toevoegen. Laat het even koken en zet vervolgens het vuur laag.

De zalm kan je van tevoren ontdooien maar het je daar niet aan gedacht, of geen tijd voor, kan je ook de diepvrieszalm (nog wel in het plastic laten) 5 minuten in een bakje met lauw water leggen. Dan snijd het wat makkelijker.
De zalm kan je in stukjes snijden zo groot als je zelf wilt. Persoonlijk hou ik van wat kleinere stukjes omdat het dan wat knapperiger wordt. Ik ben namelijk niet zo’n vis eter en zo lust ik het wel.

Bak vervolgens de stukjes zalm in de rest van de olijfolie en voeg naar smaak sojasaus toe. Zet het vuur wat lager zodat de zalm niet te droog wordt en roer af en toe tot het gaar is)

Ondertussen pak je de blender of staafmixer en pureer je de soep. Door de aardappels kan de soep wat dikker worden. Als je de soep liever wat dunner hebt, voeg je nog wat bouillon toe.

Als alles klaar is, giet je de soep in een kom en schep je de zalm er bovenop!

Eet smakelijk!!

Prioriteit?


Wat zou het mooi zijn als iedereen gewoon rustig de tijd kon nemen om te eten. Vaak schiet het er bij in door werk, gezin en een strakke planning. Even snel die boterham wegwerken in de auto of aan je bureau en weer door!


Misschien heb ik makkelijk praten. Ik heb altijd gewerkt op plekken waar vaste pauzes waren.
Mijn buik gaf rond 12 uur echt aan dat ik moest eten en dat kon dan ook.
Voor mijn diabetes is het ook beter om de tijd te nemen om te eten. Ik kan niet werken met een hypo of hyper. Dan heb ik geen focus, is mijn concentratie weg en kan ik heel chagrijnig worden.
Eten en de tijd hiervoor nemen is voor mij een prioriteit. Ik heb geen keus. Mijn werkgevers hebben hier nooit een probleem van gemaakt.


In de praktijk hoor ik vaak dat te weinig tijd een van de grootste belemmeringen is om voedzame keuzes te maken en dus op een gezonde en duurzame manier af te vallen.
Heeft dit dan te maken met tijd en planning of met het stellen van prioriteiten?


Ik kan mij voorstellen dat je als werkgever graag ziet dat alles op rolletjes loopt, dat mensen vol energie aan de bak gaan, dat er gelachen wordt en dat iedereen gefocust is op zijn of haar werk.
Zou een beetje tijd, om rustig te eten, een prioriteit kunnen worden?

Geluk

Je hebt de stap gezet om af te vallen.
Nu ga je echt anders eten, meer groente, minder brood, geen koekjes en misschien 1 crackertje in de avond.
Je valt af, je kleding zit beter en anderen gaan het aan je zien.
Je kan je geluk niet op, toch?

Als je de focus op gewicht legt kan het heel stressvol zijn om een te hoog cijfer op de weegschaal te zien.
Ook verkeerde voeding eten kan je het gevoel geven dat je faalt. Ik kan mij voorstellen dat je daar niet echt gelukkig van wordt.

Geluk is gedeeltelijk maakbaar

Geluk wordt geassocieerd met een betere gezondheid en positievere gevoelens.


Ik gun je een leven waar je de focus kan leggen op het goed voor jezelf zorgen. Want zorg je goed voor jezelf als je jezelf regels oplegt die hoogstwaarschijnlijk niet voor altijd haalbaar zijn?

Er zijn zoveel factoren bepalend voor welke keuzes je maakt in voeding. Geluk is daar een grote factor in. Geluk kan je ook omschrijven als de kwaliteit van leven en hoe je omgaat met gebeurtenissen in je leven.

In mijn praktijk kijk ik dus niet alleen naar voeding maar ook naar de kwaliteit van leven.
Ik maak je bewust van bepaalde gewoontes en gedachten waardoor je uiteindelijk veel relaxter met eten om kan gaan.

Dus geen stress rondom voeding maar heerlijk kunnen genieten van verjaardagen en etentjes!

Gratis kennismaking?

Vanaf nu gaat alles anders!

Je hebt deze zin vast wel eens voorbij horen komen of misschien zelf wel gedacht.

Veel mensen leggen de focus op afvallen. Stel je doel is om 10 kilo te minder wegen, en dan?

Blijf jij jezelf voor altijd regels opleggen? Je stop met koolhydraten eten, je gaat 4x in de week naar de sportschool en je gaat met tegenzin naar verjaardagen want daar liggen allemaal lekkere hapjes die jij niet meer mag. Het gevolg is dat je elke avond mega veel zin hebt in chips, chocolade of wat dan ook. Vervolgens baal je enorm dat je teveel gesnoept hebt. Je hebt gefaald en je bent niet sterk genoeg om het vol te houden! Dit geeft stress en dat is al helemaal niet bevorderlijk voor lichaam.

Wat nu als je de focus legt op goed voor jezelf zorgen?

Heb geduld. Leer wat je lichaam nodig heeft en verdiend (slaap, ontspanning, voeding, beweging).
Hoe wil jij de rest van je leven beleven? Waar word jij gelukkig van?


Ik vind chocolade bijvoorbeeld heel erg lekker (een reep en Ben and Jerry’s ijs ).
Als ik dat eet geniet ik er echt enorm van! Maar als ik het elke dag eet vind ik het niet meer speciaal.
Hiermee wil ik aangeven dat het niet fout is om chocolade te eten zolang je het bewust eet. Ik vind chocolade passen in mijn eetpatroon omdat dit voor mij echt een geniet momentje is maar als ik het elke dag zou eten vind ik het niet meer leuk.
Nu denk je misschien: ‘Nou ik kan echt wel elke dag een reep chocolade eten met plezier!’
Maar is dat wel echt zo?

Hoe mooi zou het zijn om op een gezonde manier af te vallen. Zonder regels, zonder restricties.
Leer vertrouwen op je gevoel. Neem de ruimte om voor jezelf te zorgen en tijd voor jezelf te maken.
Dat is veel belangrijker dan welke keuzes je moet maken in je eten.

In het traject gezonde leefstijl gaan we dieper in op overtuigingen en gewoontes die je belemmeren en kom je er achter hoe je echt goed voor jezelf kan zorgen!!




Sporten en motivatie

Sporten. De ene keer heb je mega veel zin en het volgende moment denk je, ik zit wel lekker op die bank.

Wie herkent dit niet?

Ook ik heb soms helemaal geen puf om te sporten. Dan kruip ik het liefst op de bank met een dekentje en zit ik gewoon wat te scrollen op mijn mobiel.

Toch weet ik dat sporten mij helpt om soepeler te worden en dat niet alleen, ik merk ook dat ik blij wordt en inspiratie krijg om mijn werk nog beter te doen.

Ik voel mij na het sporten fit en energiek.

Vandaag kreeg ik de vraag hoe je dan toch van die bank af kan komen.

Mijn wedervraag is dan: ‘Hoe denk jij van die bank af te komen?’

Wat is jou diepste verlangen of noodzaak om van die bank af te komen?

En wat als het echt even niet lukt? Wat kan je dan doen om toch je doel te bereiken?

In de trajecten die ik aanbied komt dit, en vele andere onderwerpen, ter sprake met als doel de beste versie van jezelf te worden!

Wees een beetje lief voor jezelf

Zwart Wit denken

Ik neem dat koekje niet omdat ik wil afvallen en ik ga nu vier keer in de week sporten om meer spieren te krijgen. Dit lukt best als je je goed voelt maar wie voelt zich altijd goed?

Je hele leven lang zal je te maken krijgen met ups en downs. Als je je goed voelt kan je de hele wereld aan maar als je kind ziek is, je relatie over is, er iemand in de omgeving is overleden, je veel stress hebt op je werk of veel pijn in je lijf hebt is je belastbaarheid veel lager. Dit betekent dat je nieuwe gewoontes of dingen die energie kosten minder goed aankan.

Wij zijn geneigd om zwart-wit te denken. Als het een keer wat minder gaat, hoeft het allemaal niet meer. Ik heb nu toch dat koekje gepakt dus heb ik het verpest, dan kan ik net zo goed het hele pak leegeten. Het maakt toch allemaal niks meer uit. Deze gedachtengang klopt niet.

Hoe fijn zou het zijn om wat liever voor jezelf te zijn? Straf jezelf niet met de gedachten dat je het nu al verpest hebt en dat je het niet kan of kan volhouden! Doe wat past op dat moment! Kies er bijvoorbeeld voor om te gaan wandelen ipv naar de sportschool te gaan en neem gewoon die boterham met hagelslag. In mijn coaching traject gaan we dieper in op deze gedachten en zorgen we ervoor dat je een goede relatie met eten en beweging ontwikkeld. Er is bij mij geen goed of fout. Het gaat bij mij niet om minder eten maar om de kwaliteit van eten in alle opzichten!

Bewustwording

Mijn dochter had afgesproken met vriendinnen in het park. Ze gingen misschien ook even naar de winkel dus kreeg ze wat geld mee. Ze kocht een flesje water.

De andere kinderen waren helemaal verbaasd dat ze water nam. ‘Wat vond je daarvan’ vroeg ik.Ze zei:’ Helemaal niks, ik lust geen prik’.

Je omgeving heeft vaak invloed op je eetgedrag. Vaak eet je meer als je samen eet dan alleen. We passen ons eetgedrag aan, om een goede indruk aan de omgeving te geven. Als je gezond eet word je als gezond gezien maar je bent wel minder gezellig als je niet drinkt of een hapje afslaat. Je hebt nauwelijks in de gaten dat je je eetgedrag aanpast aan je omgeving. Of dit nou thuis aan tafel is of in een restaurant met vrienden. Door #bewustwording te creëren kan je makkelijker andere keuzes maken. Nu heeft mijn dochter niet gekozen voor water omdat ze weet dat het gezonder is, maar omdat ze gewoon echt geen prik lust. Aan de andere kant, als we het hebben over gezondheid, is het heel gezond om de slappe lach te hebben met vrienden en herkenning te vinden bij mensen. Als er dan anders gegeten wordt, is het nog steeds heel gezond, zolang jij daarachter staat!

Groene soep

Ingrediënten:
1 broccoli
1 courgettes
1 ui
1 teentje Knoflook
2 bouillon blokjes (groente/kip)
1 liter gekookt water
1 el Paprikapoeder
1 el olijfolie

Bereidingswijze:
Snijd de groente in stukjes van ongeveer 1 cm. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
doe de olijf olie in een grote (steel)pan en voeg de ui en de knoflook toe. Roer dit 1 minuut en voeg dan de groente toe.
Maak de bouillon volgens de gebruiksaanwijzing en doe dit ook in de pan. Strooi er wat paprika poeder over naar smaak en laat dit 20 minuten zachtjes koken.
Na 20 minuten pureer je de soep met een staafmixer en de soep is klaar!

Eetsmakelijk!

Naast verse groente kan je ook kiezen voor diepvriesgroente. Dit kan je makkelijk in de diepvries bewaren en het is al in stukjes gesneden. Op deze manier heb je altijd groente in huis en grijp je niet snel mis.

Olijfolie bevat vitamine E en veel onverzadigde vetten wat weer bijdraagt aan een gezonde leefstijl.

Je kan in dit recept kiezen voor groente en kippenbouillon.

Ook kan je deze groenten vervangen voor bijvoorbeeld winterpeen, bloemkool en spinazie. De meeste van deze groenten zijn ook te vinden in het vriesvak. Je kan de soep verdelen over een aantal bakjes en in de vriezer doen. Je kan dit 3 maanden in de vriezer laten. Zo heb je altijd een soepje op voorraad voor bij de lunch of bij het avondeten.