Suikerposter

Samen met een aantal partners van Gorinchem Gezond hebben we een eenmalig suikermagazine uitgebracht met als doel om op een laagdrempelige manier kennis te geven over voeding en met name suiker. Daarnaast hebben we een poster gemaakt waar je precies kan zien hoeveel suiker er in een product zit.

De Gorinchem Gezond Community is een netwerk van Gorcumse maatschappelijke partners, ondernemers, professionals en de gemeente. Een netwerk van experts op het gebied van de 6 leefstijlpunten van het leefstijlroer. Ze geven advies over en hulp bij een gezond leven. Gorinchem Gezond maakt gezonde keuzes leuker en makkelijker.

Er zijn zoveel producten op de markt die gezonder lijken dan ze zijn.
Het eten van suiker is helaas niet zo gezond. De meeste zoete producten geven tijdelijk energie en bevatten daarnaast weinig voedingsstoffen. Dat weten we eigenlijk allemaal wel maar toch blijft het lastig om te minderen.

Hoe komt dat toch?
Glucose is de puurste vorm van suiker. Je hersenen kunnen niet zonder.
Als type 1 diabeet weet ik dat als geen ander. Een te lage bloedsuikerspiegel (hypo) maakt dat je veel minder alert bent en zorgt ervoor dat je veel zin hebt in zoetigheid. De rem om op tijd te stoppen met eten verdwijnt.

Het eten van suikerrijke producten geeft dus wel energie, alleen is het belangrijk met welke snelheid deze energie in je lichaam komt.

Eten met een zoete smaak zoals koek, taart, frisdrank, zoet beleg en suiker, worden ook wel snelle koolhydraten genoemd.
Snelle koolhydraten zorgen voor een snelle stijging van je bloedsuiker.
 
Insuline is een hormoon wat ervoor zorgt dat je bloedsuiker binnen bepaalde grenzen blijft.
Als je vaak zoet eet, kan het zijn dat je lichaam minder gevoelig wordt voor insuline, met als gevolg hogere bloedsuikers. Dit vergroot de kans op type 2-diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

Eten zoals volkorenbrood, peulvruchten, groente, fruit en ongezouten noten worden langzame koolhydraten genoemd. Deze koolhydraten geven geleidelijk energie aan je lichaam af.
Hierdoor kan je een drukke werkdag of een lange dag, in bijvoorbeeld de dierentuin, veel beter aan.
Ook bevatten deze producten vitamines en mineralen die je lichaam echt nodig heeft.

Gewoontes en overtuigingen
Ook kan het te maken met onze overtuigingen. Als je naar de film gaat hoort daar popcorn bij of als je naar de Efteling gaat nemen we wel wat snoepjes mee voor in de rij.
Dit mag best, zolang je daar bewust voor kiest en er blij van wordt!

Vaak denken we dat het veel gedoe is of dat we mensen teleurstellen als we iets gezonds op tafel zetten. Mijn eigen gevoel zegt dit ook wel eens. Als mijn dochter uit school komt krijgt ze eerst wat fruit en daarna een koekje. Als ze iemand meeneemt om te spelen was ik vaak geneigd om het fruit achterwege te laten. Alleen maar omdat ik bang was dat ze het hier niet leuk zouden vinden als ik fruit aanbood.
Dit is ook een overtuiging die alleen maar doorbroken kan worden door er bewust van te zijn en er vervolgens naar de handelen.
Ik geef nu dus wel fruit of groente (ze mogen zelfs kiezen) en dat eten ze smakelijk op.
Als ik alleen dat koekje had gegeven was de kans groot geweest dat ze een uur later weer om wat lekkers hadden gevraagd.

Een suikerchallenge helpt vooral om je nog bewuster te maken van wat er allemaal mogelijk is met wat minder of zelfs geen suiker. Je gaat misschien beter letten op de etiketten en kan vanuit daar beslissen of je wat anders neemt.
Het is niet mijn bedoeling dat je helemaal stopt met het eten van suiker.
Wat ik vooral wil bereiken is dat je zelf succes gaat ervaren in het maken van gezondere keuzes. Dat je merkt dat je meer energie hebt en dat jij je lekkerder voelt! Dat je geen opgeblazen gevoel meer hebt en dat je er fitter uitziet.
Dit hoef je niet alleen te doen dus, mocht je behoefte hebben aan meer informatie of wil je eens kijken voor een afspraak, mail of app mij gerust!