Vleesvervangers

Je gaat steeds meer vleesvervangers zien in de winkel. Dit is natuurlijk een heel mooi proces. Toch zijn niet alle vleesvervangers even gezond en kan ik mij goed voorstellen dat het maken van een goede keuze lastig kan zijn.

Mocht je in de winkel staan en snel willen zien of je gekozen product voldoet aan de normen van de gezondheidsraad. Kijk dan op de ‘kies ik gezond app’ van het voedingscentrum. Je kan het product scannen en krijgt direct de informatie die je nodig hebt! Ook kan je producten met elkaar vergelijken mocht je dat interessant vinden.

Het voedingscentrum en de bijbehorende schijf van Vijf is er vooral op gericht om duurzamer te eten en om voeding gerelateerde ziekten zoals hart- en vaat ziekten en kanker te verlagen/voorkomen.
De ene vleesvervanger bevat meer eiwitten dan de ander. Vaak zie je dat ondanks de goede hoeveelheid eiwit, het product niet in de schijf van Vijf staat. Dit heeft meestal te maken met de hoeveelheid zout of suiker die het product bevat. Het eten van teveel zout op een dag verhoogd de kans op verschillende ziekten zoals maagkanker en een hoge bloeddruk. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Als vegetariër (geen vlees, vis of gevogelte) kan je eiwitten halen uit volkoren pasta, brood en granen, ongezouten noten en pinda’s, zaden en peulvruchten zoals kikkererwten, kidneybonen en soja.
Dit zijn dan ook hele goede vleesvervangers en ze bevatten nauwelijks zout.
Nog een bron van eiwitten zijn melk en melkproducten, ei en kaas.

Bij een veganistisch eetpatroon eet je helemaal geen dierlijke producten. Dan is het wel belangrijk om te blijven letten op de hoeveelheid vitamines en mineralen die je binnenkrijgt. Hieronder een aantal vitamines en mineralen waar je extra op moet letten als je geen dierlijke producten eet.

Bronnen van calcium:

  • Gedroogd fruit
  • Peulvruchten
  • Noten en zaden (ook 100% pindakaas)
  • Vleesvervangers (staat op de verpakking)

Bronnen van ijzer:

  • Vleesvervangers
  • Vezelrijk knäckebröd
  • Zemelen/tarwemeel/rogge
  • Spinazie/snijbiet/postelein
  • Noten en zaden (ook 100% pindakaas)
  • Peulvruchten

IJzer wordt beter door je lichaam opgenomen door het samen te eten met fruit en groente. Deze bevatten vitamine C en dat zorgt voor een betere opname.

Bronnen van B1 en B2:

  • Plantaardige halvarine
  • Amandelen
  • Zongedroogde tomaten
  • (Zoete) aardappel (B1)
  • Gedroogd fruit
  • Noten en zaden (ook 100% pindakaas)
  • Peulvruchten

Contact