Zwart Wit denken

Ik neem dat koekje niet omdat ik wil afvallen en ik ga nu vier keer in de week sporten om meer spieren te krijgen. Dit lukt best als je je goed voelt maar wie voelt zich altijd goed?

Je hele leven lang zal je te maken krijgen met ups en downs. Als je je goed voelt kan je de hele wereld aan maar als je kind ziek is, je relatie over is, er iemand in de omgeving is overleden, je veel stress hebt op je werk of veel pijn in je lijf hebt is je belastbaarheid veel lager. Dit betekent dat je nieuwe gewoontes of dingen die energie kosten minder goed aankan.

Wij zijn geneigd om zwart-wit te denken. Als het een keer wat minder gaat, hoeft het allemaal niet meer. Ik heb nu toch dat koekje gepakt dus heb ik het verpest, dan kan ik net zo goed het hele pak leegeten. Het maakt toch allemaal niks meer uit. Deze gedachtengang klopt niet.

Hoe fijn zou het zijn om wat liever voor jezelf te zijn? Straf jezelf niet met de gedachten dat je het nu al verpest hebt en dat je het niet kan of kan volhouden! Doe wat past op dat moment! Kies er bijvoorbeeld voor om te gaan wandelen ipv naar de sportschool te gaan en neem gewoon die boterham met hagelslag. In mijn coaching traject gaan we dieper in op deze gedachten en zorgen we ervoor dat je een goede relatie met eten en beweging ontwikkeld. Er is bij mij geen goed of fout. Het gaat bij mij niet om minder eten maar om de kwaliteit van eten in alle opzichten!