Wat is gezond

De meeste mensen denken bij gezond zijn aan gezond eten en sporten.
Het klopt dat het gezond is om te bewegen en ja, als je overgewicht hebt is de kans op hart en vaat ziekten en diabetes type 2 groter dan als je slank bent.

Krijg je bijvoorbeeld voldoende slaap en hoe ga je om met stressvolle situaties. Kom je vaak buiten om even een frisse neus te halen of zit je de hele dag achter de computer om vervolgens met de auto naar huis te gaan.  Heb je veel sociale contacten en kan je genieten van een gezellige lunch met vrienden zonder steeds te moeten letten op wat je eet?

Ik wil hier echt laten zien dat alleen slank zijn niet per se gezond is. Als je besluit gezond te gaan leven om welke reden dan ook gaan mensen vaak veel minder eten of vermijden voedingsmiddelen.
Hierdoor is de kans groot dat je vezels, vitamines en mineralen mist.

Het gaat bij mij niet om minder eten maar om de kwaliteit van eten in alle opzichten.

Hier bedoel ik onder andere mee dat als je bijvoorbeeld met vrienden ergens gaat lunchen, je gewoon kan eten waar jij behoefte aan hebt. Je wordt hier blij van en je bent gezellig met vrienden. Dit is ook heel gezond en ontspannen.

Met sporten is dit net zo. Je kan wel twee keer in de week een uurtje naar de sportschool gaan maar als je de rest van de dag veel zit en veel stress hebt is dat dan wel gezond?
Elke dag even een rondje lopen en lekker met je hoofd in de zon is ook gezond.
Sporten is meer dan alleen het gezond houden van je lichaam. Beweging geeft energie en het maakt je hoofd leeg. Het is echt stress verlagend.
De beweegrichtlijn voor volwassenen is dan ook om 2,5 uur per week matig intensief te bewegen, 2x per week spier- en botversterkende activiteiten te doen en voor ouderen om balansoefeningen te doen.

Gezondheid is dus veel meer dan alleen gezond eten en bewegen. Kijk wat bij jou past!

Heb je hier vragen over of wil je weten wat jij kan doen om gezonder te zijn?
Klik hier voor meer info!

Liefs Marijke